fredag 17. april 2009

17.04.09


ADVARER MOT BARBIEDOP (MELANOTAN)

- Tenk deg om 2 ganger før du begynner med melanotan.


jeg leste dette da jeg skulle finne ut hvor jeg kan skaffe melanotan.

jeg revurderer tanken nå, som jeg leste dette.


jeg har egentlig gått litt rundt og stilt meg selv noen spørsmål når det gjelder det å bli brun. det finnes mange måter å bli brun på. noen kan være farlige, andre ikke. som alle sikkert vet, så kan både barbie-dopet og solarium gi kreft. for dere som ikke vet hva barbie-dop er, så er det en sprøyte man setter inn i kroppen med fargepigmenter for å bli brun. dette er ikke lovelig i noen land, så hvis man skal ha det, så må man bestille det via nett, altså ulovelig. også har man jo selvbruning, der det ikke er noen påvirkinger. eller påvirkninger kan det sikkert være, men ikke like farlige som i solarium og barbie-dopet. det som er en hake med selvbruningen er at den kan bli sjollete og gi en ekkel gul/brun farge. pga. dette, tror jeg det er en del som styrer unna selvbruning, og velger solarium. jeg vet ikke hvor ofte barbie-dop er brukt her i norge, så det kan jeg sånn egentlig ikke si noenting om. det fins sikkert andre måter å bli brun på.. man har jo f.eks. den reklamen som driver å svimrer rundt på tv'en for tiden, der man tar noen tabletter for å bli brun. jeg vet ikke hvor gode disse tablettene kan være jeg? det er jo sikkert bivirkinger på alt man velger.
selv velger jeg å bruke solarium, men jeg vet jo at det kan være farlig. men jeg tror det går greit hvis man styrer seg litt, og ikke tar for ofte. selvbruning virker ikke på meg. tabletter vil jeg helst ikke prøve og det samme med barbie-dopet.
kanskje det er noen som ikke velger noe av dette, kanskje dem heller foretrekker å ligge i solen når det først er sol?
Q: hva bruker du?
hva syns du om barbie-dopet, tablettene, selvbruning, solarium eller eventuelt andre ting som gjør deg brun?
hva prøver du helst å styre unna?



hva er melanotan?


Melanotan er et syntetisk hormon, som ble utviklet i USA på midten av 80-tallet. Det inntas i sprøyteform.
Melanotan stimulerer kroppen til å produsere melanin - de pigmentene som gjør oss solbrune, og som beskytter huden mot solbrenthet.
Melanotan fører m.a.o. til at huden blir kraftig brun, uten sol.
En annen variant av middelet, Melanotan II, skal i tillegg føre til dempet apetitt og økt sexlyst.
Man har ikke full oversikt over eventuelle langtids- og bivirkninger ved bruk av Melanotan, men mange brukere får flere og mørkere føflekker.
Melanotan klassifiseres som et legemiddel, men selges ikke som registrert legemiddel noe sted i Europa. Det er heller ikke godkjent av Statens legemiddelverk.


Bivirkninger

Man vet lite om Melanotan, både om stoffets sikkerhet, og dets bivirkninger. Det betyr ikke at det ikke er noen bivirkninger ved å bruke Melanotan. For alt man vet kan stoffet ha alvorlige konsekvenser. Enkelte brukere har meldt om allergiske reaksjoner som kvalme, oppkast, pustevansker og lignende. Andre forteller om pigmentflekker som ikke går bort og føflekker som øker i størrelse og får sterkere farge, også i ansiktet. Men stoffet kan også ha mer alvorlige bivirkninger


Advarer mot bruk av MelanotanNettopp derfor advarer både leger og Statens Legemiddelverk sterkt mot bruk av Melanotan.




tatt fra nyhetene.



- Man har ingen kontroll på hva som skjer med kroppen ved bruk av Melanotan, sier Bjørkli.
Både hun og Anne Martinsen møter stadig kunstig brune ungdommer på helsestasjonen.
- Vi spør dem hva som har gjort dem så brune. De fleste forklarer det med solarium og selvbruningskremer, eller brunfarge-dusj i skjønnhetssalonger. Men mange kjenner til at flere bruker Melanotan. Bjørkli og Martinsen forstår ikke at de tør å ta sjansen.
Bivirkninger
- Bruk av stoffet kan gi seg utslag i føflekker som kan utvikle seg til kreft. Det kan oppstå livsfarlige infeksjoner i huden. Det er ingen kontroll med markedet som produserer Melanotan, noe som betyr at det kan være tilsatt andre stoffer. Flere har fått kuler på magen der injeksjonene settes. Noen merker sorte eller hvite flekker i huden. Det mest påfallende er at man får en kunstig gulbrun farge, som etter en stund går over til å bli skittengrå og gusten.
- Dette er et stoff alle, også eldre brukere, bør ligge langt unna, sier helsearbeiderne.
Normalt er vakkert
De har ingen problemer med å se at mange unge ønsker seg et friskt og flott utseende og en slank kropp. Reality-serier og nye skjønnhetsidealer gir mange dårlig selvtillit.
- Idealene burde være det naturlige, ikke det kunstige og farlige, sier Bjørkli. Nå retter hun et sterkt varsku til både unge og foreldre om bruk av "Barbie-dopet".
- Dette er ingen moralsk pekefinger fra oss til unge, men rett og slett en advarsel om at Melanotan er et risikoprosjekt for alle som bruker det, sier Bjørkli og Martinsen.


En dame ligger på sykehustet.


Kommuneoverlege Vegard Vige i Kristiansand advarer mot bruk av stoffet Melanotan.
Ei 29 år gammel småbarnsmor fra Kristiansand ligger alvorlig syk på sykehuset etter bruk av stoffet, skriver Fædrelandsvennen.
Sprøyta med stoffet melanotan - som kalles for "Barbie-dop" - skal gjøre deg brun, slank og kåt.
Null kontroll
Ifølge Vige er det ingen kontroll med hva middelet inneholder, og hvilke bivirkninger stoffet kan gi.

Kommunelege Vegard Vige i Kristiansand advarer folk mot bruk av stoffer som man ikke kjenner bivirkninge av.
Foto: Børge Røssaak Nilsen/NRK
- Siden dette stoffet ikke er registrert som legemiddel, er det ingen som har laget noen oversikt over hva som egentlig er bivirkningene. Når man skal bestille naturmidler eller andre ting på Internett, står det kanskje "helt naturlig", eller "ingen bivirkninger", men det betyr egentlig bare at det ikke er noen som har registrert bivirkninger, og man vet ikke hva det er for noe, sier Vige til NRK.
- Det du heller ikke kan ha noen god kunnskap om, er hva som egentlig er en dose som passer med kroppen din.
- Vet ikke hva man får
Vige ber folk om å være forsiktige med å ta medikamenter som de kjøper over nettet, fordi mange av produktene kan være farlige.
- Når man bestiller medikamenter som omsettes ulovlig over Internett, tilsvarende doping, narkotika og lignende, så vet man ingenting om hvem som har laget stoffet, og ingenting om hva man egentlig får. Der er ingen kvalitetskontroll på noe nivå, og derfor må vi på det sterkeste advare om å bruke slike preparater, sier Vige.



Hva synts du om dette?


1 kommentar:

ami sa...

Probably best to wait until the Australian company Clinuvel has finished human testing of their melanotan-1 "afamelanotide" implant and gotten approval for release as a drug.

We can read about this:

Wired Science: Suntan Drug Greenlighted for TrialsCheers,
Melanotan.org - afamelanotide